Mona Wadefur är läkare och kommer att jobba i bilen. Ingrid Olsen är enhetschef för hembesöksbilarna. Foto: Linnéa Mattisson/SR Kristianstad
SKÅNE

Nu rullar hembesöksbilarna

På måndagen började tre hembesöksbilar rulla i Skåne. För uppskattningsvis 33 miljoner kronor får skåningarna chansen att få träffa en läkare hemma istället för att behöva ta sig till akuten eller vårdcentralen.

Man kommer inte själv att kunna bestämma om hembesöksbilarna ska komma hem till en, utan det gör sjukvårdsupplysningen eller den vanliga vårdcentralen.
Det finns tre bilar som är placerade i Malmö, Helsingborg och Simrishamn, och tillsammans ska de täcka in hela Skåne och göra över 18 000 besök om året.
Det innebär drygt 17 besök om dagen per bil.  Britt Lindman, som är regionchef för Carema närvård som driver verksamheten, tror att det ska gå bra med så många besök, trots att det ibland kan vara långa sträckor att köra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".