Antalet resenärer på Kristianstad airport har minskat med tre fjärdedelar sedan 1999. Arkivfoto: Conny Lindström/SR Kristianstad.
Kristianstad

Vändning krävs för att rädda flygplatsen

Det måste vända snabbt, annars bör ägarna tänka till om det är värt att ha flygplatsen, säger Kristdemokraternas gruppledare i Kristianstad, Christina Borglund.  Ledningen för Kristianstad airport jobbar nu med att skära i kostnaderna för flygplatsen.

Kristianstad kommun är största ägare till Kristianstad Airport. Kristdemokraten Christina Borglund tycker att det är dags att diskutera om det är rimligt att skjuta till 5 miljoner kronor om året för att flygplatsen ska finnas kvar. 
Det nuvarande avtalet med ägarna gäller till år 2010 ut. Kristianstad kommun äger 51 procent av flyplatsen och Region Skåne 40. Resterande har Hässleholm, Bromölla och Östra Göinge kommun.
Tillsammans betalar ägarna 10 miljoner kronor om året till Kristianstad airport och det går dåligt för flygplatsen som brottas med underskott och låga passagerarantal.
Inför det nya avtalet med ägarna hoppas Sten Hermansson, som är ordförande i styrelsen för flygplatsen, ha mer att erbjuda än nu.
Antalet passagerare som flyger från Kristianstad airport har minskat stadigt de senaste åren. År 1999 flög nästan 249 653 personer därifrån, år 2005 hade antalet sjunkit till under 100 000 och förra året var antalet passagerare nere i 58 654. 
Kristdemokraten Christina Borglund vill se en vändning snabbt. För egentligen är en nedläggning av flygplatsen inte bra för näringslivet och tillväxten i nordöstra Skåne, tror hon.
Ordförande i styrelsen för Kristianstad Airport, folkpartisten Sten Hermansson tror att det svåra läget går att att vända.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".