Österlen

Sparkad polis fall för Arbetsdomstolen

Arbetsdomstolen bedömer nu ett fall med en polisman, som sparkades efter 40 års prickfri tjänst.
Upprinnelsen var ett ingripande mot biltjuvar på Österlen för fem år sedan, och en fällande dom för misshandel.

Det har gått fem år sedan händelsen: en luciamorgon på Österlen. Den då 58-årige polismannen utförde nykterhetskontroller tillsammans med en kollega. 

Då kom två pojkar, 16 och 17 år gamla, som hade stulit en bil. Istället för att stanna vid kontrollen ökade de farten och gasade igenom. Poliserna körde efter bilen, som strax efter kraschade in i en vedstapel och de två pojkarna greps.  

Här skulle historien ha kunnat sluta, men en av de gripna anmälde att polismannen misshandlat honom med en ficklampa, vilket resulterat i ett sår i huvudet. Polisen och hans kollega hävdade att såret måste ha uppstått i samband med kraschen.  

Ord stod mot ord och tings- och hovrätt gick på pojkarnas linje och fällde polisen för misshandel. 2008 fastslog polisens ansvarsnämnd att polismannen skulle avskedas med omedelbar verkan.  

Men Polisförbundet har drivit ärendet vidare till Arbetsdomstolen. I den förhandlingen påpekade polismannens ombud att det faktum att den nu 63-årige polisen arbetat prickfritt som polis i 40 år bör väga tungt.

Ombudet säger också att trots brottmålsdomarna kan AD välja att antingen göra en annan bedömning i skuldfrågan eller att trots en eventuell skuld göra bedömningen att det saknas skälig grund för uppsägning.  

Dom meddelas den 25 mars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".