Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Rika får oftare dyr blodtrycksmedicin

Publicerat fredag 20 februari 2009 kl 05.16
En apparat mäter blodtrycket. Foto: Abigail Sykes/SR Kristianstad.

Skåningar med högt blodtryck och hög inkomst får oftare dyra läkemedel än skåningar med låg inkomst.
Region Skåne skulle kunna spara mycket pengar, om läkarna följde de regler som finns vid förskrivning av blodtrycksmedicin.
Det visar en undersökning som doktoranden Henrik Ohlsson gjort vid Lunds universitet.

Nästan var femte svensk tar medicin mot högt blodtryck, och enligt Region Skånes riktlinjer ska alla först prova ett billigare läkemedel, en så kallad ACE-hämmare. Ändå visar rapporten från forskargruppen för socialepidemiologi vid Lunds universitet att nästan var tredje patient i Skåne direkt fick en dyrare så kallad ARB-medicin. Kostnaden för den är ungefär tio gånger högre än för de billiga medicinerna. 

Genom att samköra olika register har forskarna undersökt om det finns skillnader i skånska läkares förskrivning av blodtrycksmedicin utifrån patientens ålder, kön och inkomst. Det visade sig då att män från den högsta inkomstgruppen hade 31 procent högre sannolikhet att få den dyra medicinen direkt jämfört med män från den lägsta inkomstgruppen. För kvinnor var motsvarande siffra 39 procent. Undersökningen visade också att det finns skillnader mellan vilka läkare det är som främst skriver ut de dyrare medicinerna. 

40 miljoner kronor skulle enligt rapporten sjukvården i Skåne kunna spara, om läkarna skrev ut rätt. Och i den siffran tas även hänsyn till att det finns patienter, som inte mår bra av de billigare medicinerna. 

I undersökningen ingick alla som under andra halvåret 2006 fått blodtrycksmedicin utskriven i Skåne. Undersökningen är gjord av forskargruppen för socialepidemiologi vid medicinska fakulteten på Lunds universitet i samarbete med Region Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".