Bergmästare Jan Olof Hedström (i förgrunden) besökte sommaren 2007 det aktuella området på Österlen. Arkiv: Stig-Åke Jönsson/Scanpix
Österlen

Nej till alunletning på Österlen

Företaget Oelen Development får inte tillstånd att leta alunskiffer på Österlen.
Det beslutade kammarrätten i en dom på onsdagen.

Erik Söndergaard och Bettina Persson på Gärsnäs slott och deras företag Oelen Development ville undersöka ett ungefär 1 000 hektar stort område. Det ligger sydväst om Gärsnäs ner mot Hammenhög och Borrby.

Området kallade de Pandoras ask.

Bergsstaten, den myndighet som hanterar ansökningar om undersökningstillstånd, sade redan 2007 nej till Oelens begäran. Bergmästare Jan Olof Hedström ansåg att företaget saknade både teknisk-geologiska och ekonomiska möjligheter att göra en undersökning.

Oelen överklagade till länsrätten som gick på Bergstatens linje. Ddet gör alltså nu också kammarrätten.

Bolaget har sedan ansökan gjordes köpts upp av det kanadensiska bolaget Running Fox Resources. Företrädarna anser därför att förutsättningarna för en undersökning har blivit bättre.

Men rätten skriver i sin dom att det inte kan vägas in i efterhand. Det vore ett brott mot företrädesreglerna i minerallagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".