Skåne

Pengar utlovas för vårdgaranti

Region Skåne kan få över 100 miljoner kronor extra. Förutsatt att man klarar vårdgarantin - vilket kan bli ett problem eftersom man i dag inte på långa vägar uppfyller kraven. Men det folkpartisktiska regionrådet Gilbert Tribo tror att det kan gå, med hjälp av ett eget så kallat incitamentsprogram.

Incitamentsprogrammet går ut på att de vårdenheter - sjukhus och vårdcentraler och annat som klarar att ge människor vård inom rimlig tid och därmed uppfyller vårdgarantin, och som dessutom rapporterar in det, kommer att få extra pengar. De pengarna ska inte användas till att anställda mer personal eller till inköp, utan gå till sådana saker som konferenser och utbildningar för personalen.

För att få del av pengarna ska till exempel minst 80 procent av patienterna få sin behandling inom tre månader. I Skåne idag är det bara 68 procent som får det, och då har man ändå arbetat länge med tillgänglighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".