Malmö

Fler gripanden väntas

Med största sannolikhet kommer fler personer att gripas efter helgens oroligheter i samband med Davis Cup-matchen i Malmö. Polisen har börjat gå igenom sina egna filmer och har lyckats identifiera ett antal av de personer som gick till attack mot polisen enligt Ulf Sempert, polismästare i Malmö.

Israelerna åker hem på måndagen och för polisen inleds nu det digra arbetet med att summera den stora insatsen. Filmer ska gås igenom, skador på fordon ska repareras, övertidsersättningar ska betalas ut och de poliser som satt i de bussar som blev attackerade av stenkastare ska erbjudas avlastningssamtal.

Polisen är själva mycket nöjda med sin insats under Davis Cup veckan, matchen kunde spelas och inga personer skadades allvarligt under kravallerna i lördags. Sammanlagt var det ett hundratal personer som gick till attack mot polisen, men bara nio greps.

Men vad som kan ha uppfattats som passivitet från polisens sida var i själva verket en mycket medveten strategi.

– Vi väljer ut ett antal som vi klart kan identifiera för brott och så griper vi dem på platsen om det är möjligt. Annars gör vi dokumentation via både film och bild och så lagför vi i efterhand istället, berättar Ulf Sempert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".