Arla är Coops huvudleverantör, men Skånemejeriers produkter kan också säljas i butikerna. Foto: Drago Prvulovic/SCANPIX.
Skåne

Skånsk mjölk får stå i Coops hyllor

Efter den senaste tidens protester ger nu Coop efter en aning. Skånemejeriers mjölk kommer att fortsätta säljas i alla Coops butiker. Arla kommer som planerat att bli huvudleverantör men mjölk, fil och yoghurt från Skånemejerier kommer inte att försvinna helt, lovar Sture Johansson, marknadschef på Coop.

Redan från och med nästa vecka börjar Arlas mjölk, fil och yoghurt byta plats med Skånemejerier i de stora gallervagnarna i mjölkdisken. Skånemejeriers produkter hamnar på hyllan ovanför i betydligt mindre mängd.

Coop försvarar sitt beslut med att Arlas varor dels blir billigare och att det dessutom finns dubbelt så många ekologiska produkter i sortimentet jämfört med Skånemejerier, något som passar försetagets miljöprofil.

Protesterna har varit minst sagt kraftiga runt om i Skåne, kunder har ringt och mejlat direkt till Coop. En konsumentprotest planeras till helgen och på en protestlista på nätet hittar man idag över 28 000 namn. Och utanför presskonferensen på Coop extra i Eslöv på torsdagen fanns två lokala mjölkbönder på plats med plakat vid entrén.

Läs mer på

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".