Kritik efter att man fastnat i ugn

Efter att ha genomfört en inspektion hos Ballingslöv AB i Hässleholm så ställer nu Arbetsmiljöverket krav på förbättringar av arbetsmiljön. Detta efter att en truckförare i början av februari åkte in med ett transportband i en 180 grader het ugn där han fastnade.

Under den aktuella dagen var det problem med värmesystemet i utlastningsavdelningen och en truckförare kände sig frusen. 

För att värma sig gick han in på en annan avdelning där han hoppade upp och satte på transportbanan till en av krympugnarna. Han sa till operatören att starta banan så att han kunde åka igenom den 180 grader heta ugnen, men operatören vägrade.

Truckföraren lyckades ända att i ett ögonblick när ingen såg lägga sig på en wellpappskiva och åka med. När han var mitt inne i ugnen så stannade plötsligt motorn, han var för tung och motorn orkade inte helt enkelt inte dra.

Nu märkte operatören att transportmattan hade stannat och att mannen var fast. Men han lyckades dra ut honom från den andra sidan och det var operatörens snabba ingripande som räddade truckföraren från att drabbas av stora brännskador.

Arbetsmiljöverket kräver nu att operatören som chockades av händelsen ett avlastningssamtal och att de ska genomföra en riskbedömning för arbetet och övervakningen vid företagets krymptunnlar.

Och Ballingslöv AB måste före den 15 april informera om hur de har åtgärdat de brister som kommit fram vid inspektionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".