MALMÖ

Världsunik kärlprotesoperation på MAS

För första gången har läkare bytt ut en viss del av stora kroppspulsådern och ersatt den med en kärlprotes utan att öppna upp patienten. Det har skett på Universitetssjukhuset MAS i Malmö och metoden har nu blivit känd världen över.

Ingreppet skedde i höstas på Universitetssjukhuset MAS i Malmö. Patienten Tage Andersson flögs från universitetssjukhuset i Linköping.

Stora kroppspulsådern hade spruckit på honom och han hade fått en blödning ovanför hjärtat. Ingen läkare ville ta sig an honom för att öppna och operera på det vanliga sättet eftersom de inte trodde att han skulle överleva. Teamet på sjukhuset i Malmö och deras nya metod var hans hopp.

Metoden går ut på att man för upp en kärlprotes gjord av polyester och stålfjärdar via blodkärl i ljumsken. När den nått stora kroppspulsådern och auortabågen fäller man ut kärlprotesten.

Det svåra här är att flera kärl som går till hjärnan och förser den med syre utgår från auortabågen. Därför gör man också två hål i kärlprotesen och placerar ytterligare två kärlproteser i de blodkärlen. Blodkärlen, stora, som små kan fungera igen utan att man behövt öppna upp patienten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista