SKÅNE

Kolleger stödjer råndrabbade

I Skåne inträffade det 31 bankrån ifjol och hittills i år så har fem banker blivit rånade. För personalen som utsätts för ett rån är det ofta en tuff väg tillbaka men för de som är anställda på Nordea finns det kolleger som är stödgruppsmedlemmar och som hjälper de råndrabbade tillbaka till jobbet.

Nordea är en av de få banker som har ett stödprogram för anställda som varit med om ett rån eller hot. Stödprogrammet sköts av de anställda som utbildats till stödgruppsmedlemmar och i Skåne finns det tre stycken.
Lars Björklund är en av de dem. Han började för drygt två år sedan, men visste inte att han skulle få en så flygande start.
- De sa tre rån eller hot på ett år, men jag var ju med om det dubbla ifjol.

Det spelar ingen större roll om rånarna fått med sig pengar, hotat med vapen eller om det varit ett tyst rån. Kränkningen känns ändå lika, men de som utsätts för rån reagerar ändå olika berättar Lars Björklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".