Nya bud om krigsflygskolorna

Enligt nya uppgifter kan de hamna i Linköping när F10 i Ängelholm och F16 i Uppsala läggs ner.
Riksdagen har beslutat att flygskolorna placeras på någon av de kvarvarande flottiljerna i Ronneby, Såtenäs, Östersund eller Luleå. Men svaret i denna politiska dokusåpa kan bli något helt annat: Malmens flygfält utanför Linköping! Enligt TT uppger flera källor att regeringens arbetsgrupp utesluter F17 i Ronneby. Flygskolorna skulle kräva en ny landningsbana för flera hundra miljoner kronor. Vidare har F17, precis som Såtenäs, fullt upp med installation och beväpning av nya divisioner Jas 39 Gripen. Luleå och Östersund är uteslutna på grund av klimat och geografiskt läge. I stället uppges regeringen överväga en särlösning. Både den grundläggande utbildningen som i dag finns på F10 i Ängelholm och den taktiska flygskolan på F16 i Uppsala placeras på Malmens flygfält. De kan rent organisatoriskt underställas någon av de kvarvarande flottiljerna och på så vis följs riksdagsbeslutet. När regeringens arbetsgrupp lagt sitt förslag ska regeringen fatta beslut före jul.

Flygskolan - en bakgrund

Uppdelad på flera orter eller samlad? Uppsala, Såtenäs, Ronneby, Ängelholm, Ljungbyhed eller - Malmen? Likt en dokusåpa har frågan om försvarets framtida flygskolor mest väckt - just frågor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".