Många danskar med fritidshus i södra Sverige oroar sig för att vindkraftverk kommer att byggas i natursköna områden. Foto: Lars Pehrson/Scanpix
Skåne

Danskar oroliga för vindkraftverk

De danska fritidshusägarna i Sverige oroar sig för den snabba utbyggnaden av vindkraften som är på gång. Föreningen Danske Torpare som har 10 000 medlemmar som äger fritidshus i Sverige, skriver nu till den svenska regeringen.

Ordförande för Danske Torpare Per Bonke säger att han har varit i kontakt med många oroliga medlemmar som ägt fritidshus i Sverige i många år.

– Vi manar till förnuft när det gäller etableringen av nya vindkraftverk då vi är rädda att det kommer att byggas i natursköna områden i södra Sverige, säger Per Bonke.

Han säger att man i Danmark satsar mer och mer på att placera vindkraftverk i havet och längs motorvägar och i industriområden. Och han tycker det verkar som om det finns alldeles för dålig politisk styrning av var vindkraftverk får byggas i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".