Skåne

Flera kommuner varslar i finanskrisen

En enkät som Sveriges Radio har gjort visar att 30 av 33 skånska kommuner räknar med att få in mindre skattepengar än beräknat och många kommuner planerar att säga upp personal och göra andra besparingar.

Nu når krisen på allvar kommunerna. Varsel har börjat falla ut och människor blir arbetslösa. Det ger mindre skatteintäkter för kommunerna, och redan i år kommer det att bli rejält kännbart. De skånska kommunerna kommer att få in nästan en miljard kronor mindre än de räknat med i år.

Klippan, Örkelljunga och Landskrona är de som förlorar mest pengar jämfört med vad de hade räknat med i budgeten för 2009. Det rör sig om 3 procent för de tre kommunerna eller 39 miljoner kronor för Landskronas del. 

För att få ihop ekonomin måste många kommuner göra nedskärningar i äldreomsorgen, skolan, dagis och andra kommunala verksamheter. Många tänker också höja olika avgifter, till exempel för vatten och avlopp.  

De flesta har inte planerat färdigt var de ska skära, men till exempel Osby uppger i Sveriges Radios enkät att det är oundvikligt att säga upp personal.

Bland andra Helsingborg, Tomelilla, Åstorp och Hässleholm har funderingar på varsel, eller att inte återbesätta tjänster som blir lediga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".