Ringsjön har rensats från mört och braxen. Arkiv: Sven Rosenhall/SVT Bild
Mellanskåne

Ringsjön friskare än någonsin

Efter ett intensivt arbete med att rensa Ringsjön på skräpfisk är siktdjupet rekordstor i vissa delar av sjön. Det betyder att sjön håller på att hämta sig efter många års problem med övergödning.

Rickard Nilsson, biolog på miljökontoret på Höörs kommun, använder sig av en mätplatta, en vit träplatta med rejäla tyngder på ett rep som sänks ner i vattnet. Han kikar i vattenkikaren, som fungerar som ett cyklop, och när plattan försvinner ur sikte drar han upp och mäter.

Idag går vågorna för höga och han har svårt att mäta men här har man tidigare i år sett drastiska förändringar. 

Det är mört och braxen som man nu sedan 2005 rensar ut ur sjön genom att tråla och målet är att få upp hela 80 % av det nuvarande beståndet som blivit på tok för stort.

Problemet är att fiskarna äter djurplankton som i sin tur ska hålla bukt på växtplankton. Det är den höga halten av växtplankton som gör att sjön blir övergödd som bland annat leder till algblomning som varken är bra för fisk eller människa.

Och att skapa en fungerande badsjö är viktigt inte minst för att locka hit turister. 

Projektet är ett samarbete mellan de intill liggande kommunerna och lokala fiskare och föreningar som tillsammans bildat ett vattenråd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".