SKÅNE

Mjölkbönder får sänkning

Skånemejerier ska spara in totalt 137 miljoner kronor i år för att klara sitt resultat och konkurrensen från Arla. Avräkningspriset till mjölkbönderna sänks ytterligare och de anställda ställs inför förslag om frysta löner.

På fredagen klubbade Skånemejeriers styrelse ett åtgärdspaket som dels innehåller besparingar och intäktsökningar som ska ge 80 miljoner kronor och dels en sänkning av avräkningspriset med 19 öre som ska ge ytterligare 57 miljoner i sänkta kostnader. På det viset ska företaget klara att uppfylla sin budget och nå det resultat på 30 miljoner kronor som man har räknat med i år.

I de sänkta kostnaderna ingår en besparing på tio miljoner på personalens löner. Koncernledningen har redan gått med på att frysa sina löner. Nu kommer de anställda att ställas inför samma förslag.

- Är det så att vi kommer överens om det, så blir det så, men det ska förhandlas, säger Björn Sederblad, vd för Skånemejerier.

Men Skånemejeriers ledning lär få nej på sin propå. Ännu har vare sig Livs eller Unionen, som organiserar de flesta av Skånemejeriers anställda fått några förslag om frysta löner. Inget av facken säger sig vilja gå med på att avstå de löneökningar som är avtalade.

- Vi kan inte förhandla bort det, det har vi stränga order om från vårt förbund. Vi har inte fått någon förhandlingsframställan om det heller, säger Anders Svensson, ordförande för Livs koncernfack på Skånemejerier.

Skånemejeriers åtgärdsprogram innebär rationaliseringar, men inga ytterligare varsel om uppsägningar utöver varslet om 25 tjänster som ska bort från anläggningen i Malmö.

Avräkningspriset till mjölkbönderna sänks med ytterligare 19 öre till 2,59 kr/liter. Det är en nivå som är så låg att vd:n Björn Sederblad är orolig för konkurser bland mjölkbönderna.

- Jag är rädd för att det kommer att bli så illa. Mjölkproducenterna har hittills alltid klarat svåra tider, men så här svåra tider har vi aldrig haft. Det finns ingen förberedelse för att man skulle ha bunkrat upp reserver, säger Björn Sederblad.

Ökade intäkter ingår också i kalkylen, till exempel att Bergendahlgruppen kommit tillbaka som kund. Däremot vågar Skånemejerier än så länge inte riktigt räkna med ökade intäkter från Coop sedan beskedet från dem att tillåta Skånemejeriers produkter på hyllorna, även om Arla är huvudleverantör.

Besparingarna innebär dock inte att Skånemejeriers produkter i butikerna blir billigare för konsumenterna. Skånemejerier anser att Arla utnyttjar det högre mjölkpriset i Danmark, där Arla dominerar marknaden, för att kunna hålla ett lågt pris i Sverige. Skånemejerier vill inte följa med i den prispressen.

- Problemet för oss är att vi har 80 procent av vår försäljning i Sverige och vår konkurrent Arla Foods har 20 procent i Sverige. Är då priset tre kronor lägre i Sverige än i Danmark blir ju konsekvensen att vi inte tål en prispress på det sättet.

- Dessutom vet vi att konsumenterna vill betala för mjölken, säger Björn Sederblad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista