SKÅNE

Oenighet om Bäckaskogs slott bör säljas

För en månad sedan pekade en utredning från Statens Fastighetsverk ut ett tiotal fastigheter i Skåne som staten borde sälja. Bland dem de stora besöksmålen Bäckaskogs slott utanför Kristianstad och Tomarps Kungsgård i Kvidinge utanför Åstorp. Oron blev stor. Men nu visar det sig att utredningen inte har så stor betydelse som man trodde från början.

Kulturfastighetsutredningen som förutom Bäckaskog och Tomarp också pekar ut till exempel slottsruinen Månstorps gavlar i Vellinge kommun och det gamla länsresidenset i Kristianstad är bara ett underlag till en utredning som inte ens är tillsatt än. Och den utredningen beräknas inte vara klar förrän hösten 2010.

Det har dessutom visat sig att man inte är eniga inom Statens Fastighetsverk om att Tomarp och Bäckaskog ska säljas. Avdelningarna som förvaltar fastigheter och som förvaltar jordbruksmark har olika åsikter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".