Skåne

Miljardförlust efter minskad bevattning

Länsstyrelsen har tagit beslut om att minska bevattning till det skånska lantbruket. Något som enligt Lantbrukarnas Riksförbund LRF bland annat kommer innebära en förlust på omkring 1 miljard kronor per år.

– Länsstyrelsens nya riktlinjer är väldigt fyrkantiga och kommer i princip innebära att man stoppas all bevattning där det inte finns vattendom, säger Åsa Odell som är ordförande för LRF Skåne. 

LRF menar att kvalitén på odlingarna kommer bli sämre för många när de inte längre har möjlighet att bevattna. Något som kommer leda till förluster på 1 miljard och att upp emot 600 personer riskerar att förlora sina jobb. 

– Vi kommer inte att kunna driva vår verksamhet vidare i längden, säger Pål Nilsson, morotsodlare på Lyckås gård i Fjällkinge utanför Kristianstad. Han tror att beslutet kommer leda till att det kommer bli en rejäl minskning av svenska grönsaker vilket också kommer att märkas i butik. 

Beslutet om minskad bevattning togs av Länsstyrelsen på grund av att nederbörden minskat, ett beslut som LRF nu har överklagat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista