SKÅNE

Fortsatt kris på neonatalavdelning

Läget på neonatalavdelningen vid universitetssjukhuset i Lund är fortfarande ansträngt. Trots att man för ett knappt år sedan hade allvarliga problem med smittspridning bland barnen på grund av överbeläggning och personalbrist så har ingenting hänt. Men nu lovar sjukhuschefen ett snabbt tillskott.

- Situationen är mycket bekymmersam genom att vi har för många barn att ta hand om. Nu har vi en topp med väldigt många nyfödda barn som är sjuka, och flera av dem är svårt sjuka, säger Staffan Polberger, som är sektionschef på neonatalavdelningen i Lund.

I ett av rummen på avdelningen för för tidigt födda sitter två sjuksköterskor och en mamma vid varsin kuvös. I kuvöserna ligger barn födda mellan graviditetsvecka 23 och 25 och som väger runt ett halvt kilo. Vid avdelningen finns tio intensivvårdsplatser som är till för hela södra sjukvårdsregionen, och platserna räcker långtifrån till.

- Vi har en förfärlig cirkus i södra Sverige, där mammor skickas mellan olika sjukhus och ibland till och med till Köpenhamn. Det har hänt att jag lagt ner en hel dag på att försöka flytta en mamma utan att lyckas, och man känner sig inte särskilt nöjd efter en sådan dag, säger Staffan Polberger.

Trängsel och personalbrist ledde förra våren till att avdelningen drabbades av smittspridning, och flera barn fick blodförgiftning. Socialstyrelsen såg allvarligt på situationen och krävde att sjukhuset skulle förbättra den medicinska säkerheten.

Staffan Polberger visar bekymrat födelseprognoserna för åren framåt. Det föds allt fler barn, samtidigt som livet räddas på allt fler för tidigt födda. Enligt Staffan Polberger behövs det akuta resurser till personal till minst tre nya intensivvårdsplatser.

Sjukhuschefen Bent Christensen säger att man nu förhandlar med Region Skåne om extra resurser till neonatalvården, men i väntan på det har han nu beslutat att ta pengar från en utvecklingspott för att på kort sikt lösa situationen.

- Det är uppenbart att situationen är ansträngd, säger Bent Christensen.

Han lovar nu att det kortsiktiga extra tillskottet av resurser ska kunna tillföras neonatalavdelningen redan inom en eller två veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".