SIMRISHAMN

Österlengymnasiet får kritik

Skolinspektionen kritiserar Simrishamns kommun för att inte ha gett en elev det stöd den behöver och har rätt till. De har granskat Österlengymnasiet efter att skolan anmälts av föräldern till en elev med ett funktionshinder.

Sonen har inte fått den hjälp och det stöd som han både har rätt till och blivit lovad, uppger pappan.

Pojken har ett funktionhinder som bland annat innebär att han har problem med tids och rumsuppfattning. Därför behöver hjälp med att komma till rätt sal i rätt tid och stöd med att strukturera skolarbetet.

Ett stöd som pojken pappas menar inte att skolan inte gett. Dessutom menar han att skolan ställt krav som pojken på grund av sin diagnos inte kan uppfylla.

Skolan har erbjudit stödundervisning i vissa ämnen och försökt att tillmötesgå behoven, men har samtidigt uppgett att man saknat tillräckliga kunskaper om pojkens diagnos och vad den innebär.

Skolinspektionen skriver i sitt beslut att Österlengymnasiet inte har gjort en tillräcklig utredning av elevens behov och att man alltså brustit när det gäller skolan skyldigheter att erbjuda särskilt stöd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".