På Jacobskolans byggprogrammet i Hässleholm har man svårt att hitta lärlingsplatser. Foto: Karin Wrangborg
Hässleholm

Svårt att få fram lärlingsplatser

Försöket med lärlingsutbildning på gymnasiet har nu varit igång sedan förra året. Och de skånska gymnasierna har för detta läsår beviljats 440 lärlingsplatser av Skolverket. Men vissa kommuner tycker att intresset från både elever och en del branscher varit lågt.

På Jacobskolan i Hässleholm har man ännu inte lyckats utnyttja någon lärlingsplats. 

– Lärarna visste inte så mycket om det, vart man skulle plugga och hur man kom ut på arbetsmarknaden, berättar Robin Bergkvist som var intresserad av en lärlingsplats, men som nu går vanliga byggprogrammet på Jacobskolan.

Den gymnasiala lärlingsutbildningen har regeringen infört på försök med början förra året. Den innebär att eleven under gymnasietiden får minst hälften av sin utbildning på en arbetsplats med hjälp av en handledare.

Hässleholms kommun fick 16 platser, men bara fyra gymnasieelever går lärlingsutbildning där och det är elever från handelsprogrammet och hotell- och restaurangprogrammet. 

Kristianstad kommun lämnade tillbaka de platser den fått, men har nu nya till nästa läsår.

På Friskolan Framtidsgymnasiet i Kristianstad har man dock lyckats bättre och har runt 50 elever som går lärlingsutbildning på gymnasiet.

Men ett problem är att det är svårt att hitta lärlingsplaster på vissa program. För de som är intresserade av att gå byggprogram som lärling i Hässleholm till hösten kan det bli svårt.

– Det gäller att eleverna själva har kontakter själva i byggbranschen. Vi lyckas nämligen inte få fram några platser eftersom branschen själva inte tycker konceptet är en bra idé, berättar Uno Nilsson som är rektor på Jacobskolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".