Tomelilla

Mormor och morfar bort från skolor

Tomelilla kommun säger upp de fem personer som nu arbetar som skolmormor och skolmorfar ute på skolorna. Det står klart sen MBL-förhandlingarna nu är klara.

Skolmormor och skolmorfar har funnits i Tomelilla kommun sedan 2003 och startades som ett sätt att få fler vuxna i skolan. En extra resurs som finns där, extra ögon på rasten och kanske någon som står och väntar på skolbussen tillsammans med barnen. Något som det nu är det alltså slut med.

De fem tjänsterna finns på skolorna i Smedstorp och Brösarp och inne i Tomelilla på Lindesborgsskolan, Byavångsskolan och Kastanjeskolan.

Nu är MBL förhandlingarna klara och i början av april träder uppsägningarna i kraft och under hösten kommer de fem morfäderna och mormödrarna att få sluta.

Margareta Lasson som är är teamledare och rektor för F-6 skolorna i Tomelilla kommun säger att det är en besparingsåtgärd och att man räknar med att spara omkring 500 000 kronor per år på uppsägningarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".