Lund kan få stort forskningscentrum

Sverige har mycket goda möjligheter att få det nya europeiska forskningscentret ESS till Lund. Det uppger SVT:s Rapport i kväll.  Centret ska samla en rad internationella forskare för att studera material med hjälp av neutroner

Regeringens förhandlare Allan Larsson, också styrelseordförande vid Lunds universitet, har under ett par år förhandlat för att få ESS till Sverige på regeringens uppdrag.

– Vad vi har som en grund är den internationella utvärderingen som har gjorts av Lund i Sverige, Bilbao i Spanien och Debrecen i Ungern av Utifrån det drar jag slutsatsen att vi har goda chanser, säger Allan Larsson.

Forskningen kommer framför allt att vara inriktad på att studera material med hjälp av neutroner. Det i sin tur kan ge nya kunskaper inom molekylärbiologi, kemi, biomedicin och energiteknik. Det är grundforskning, som kommer att bedrivas vid ESS.

– Det är en mycket praktisk innebörd i den grundforskning som sker, säger Allan Larsson.

Svenska remissinstanser har över lag varit positiva till projektet. Men det har också funnits kritiska röster; miljömässiga invändningar mot att man planerar att använda kvicksilver i processen, men även forskningsinstitutioner som fruktar att ESS drar pengar från annan forskning.

– De pengar vi lägger in i detta kommer att ge mer pengar tillbaka från utlandet. Från svensk forskningssynpunkt är det få investeringar som är så lönsamma som just den här, säger Allan Larsson, regeringens förhandlare och styrelseordförande vid Lunds universitet.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".