Med hjälp av en ny uppfinning kan tandläkarstudernade få jobba med en käke som själv säger ifrån när man borrar för djupt. Foto: Johan Nilsson/SCANPIX
Kristianstad

Skrikande käke för tandläkarstuderande

Snart kan tandläkarstudenter provborra i tänder som skriker när det gör ont. På Högskolan i Kristianstad har nämligen läraren Saeid Kazemi tagit fram en interaktiv käke.

– När jag gick på tandläkarhögskolan i Teheran hade vi studenter problem när vi gick över från att arbeta på modeller till riktiga patienter. Det ledde till att både vi och patienterna blev stressade. Jag tänkte att det måste finnas något sätt att minska skillnaden mellan käkmodellen och en riktig mun, berättar Saeid Kazemi. 

På tandläkarutbildningar runtom i världen övar man redan på plastkäkar. Men problemet med de nuvarande modellerna är enligt Sayed Kazemi att de inte kan säga ifrån om studenten utfört ett smärtsamt ingrepp. Tänderna i den interaktiva käken registrerar smärtan via elektroder som är kopplade till ett kretskort, som i sin tur kopplas till en högtalare. 

När studenten sedan borrar i den konstgjorda tanden, kommer den att svara om någonting går snett. Käken kommer också att kunna bedövas och i framtiden eventuellt genomgå vissa operativa ingrepp.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".