Kristianstad

Få män utbildar sig till lärare

Ofta sägs det att det saknas män och manliga förebilder i dagens förskola och grundskola. Och detsamma gäller i stor utsträckning för lärarutbildningarna vid universitet och högskolor. Det framgår av en rapport från Högskoleverket.

Av dem som under 2007 började sin lärarutbildning på Högskolan i Kristianstad så var andelen män 22 procent. Lite bättre såg det ut på Malmö högskola med drygt 26 procent, ungefär som riksgenomsnittet.

Högskoleverket säger i rapporten att det krävs en ambitiös nationell satsning för att få fler män till grundskolan och förskolan. Allt för att Sverige ska förbli ett världens mest jämställda länder.

Men vissa universitet och högskolor har en hög andel män som utbildar sig till lärare. Det beror på att de saknar vissa utbildningar till förmån för andra.

Män väljer att läsa till idrottslärare, musiklärare och yrkeslärare. Medan utbildningen till förskollärare och språklärare domineras av kvinnor.

De högskolor som inte ger någon förskollärarutbildning - de har också en högre andel män bland studenterna.

Och de män som väljer att läsa till förskollärare hoppar av utbildningen i större utsträckning än kvinnorna. Enligt Högskoleverket för att de saknar andra manliga studenter och manliga förebilder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".