Svindlerier kan stå kommunen dyrt

PERSTORP. Perstorps kommun riskerar att själv få stå för en stor del av de upprepade svindlerier som en nu försvunnen 27-årig socialsekreterare utsatt kommunen för.
Förlusten för kommunen tros ligga mellan fem och sex miljoner kronor och försäkringsbolaget vill inte ersätta mer än tre miljoner.
Kommundirektör Rolf Lundberg tänker dock inte ge sig utan fortsatta diskussioner och en eventuell tvist med försäkringsbolaget Trygg-Hansa. SKADESLÖS Kommunledningen har hela tiden räknat med att kommunen skulle hållas skadeslös av Trygg-Hansa som vid förmögenhetsbrott kan ersätta upp till sex miljoner kronor årligen. Men det finns ett villkor som säger att förmögenhetsbrott som begåtts av en och samma person - eller flera personer gemensamt - ska bedömas som en skada. Där är ersättningen begränsad till tre miljoner. OLIKA VILLKOR Men frågan kompliceras av att kommunens försäkring ursprungligen tecknades i Folksam och senare fördes över till Trygg-Hansa. De båda bolagens villkor är inte likalydande. Svindlerierna upptäcktes då socialsekreteraren i maj försökte tömma kommunens bankkonto på 20 miljoner kronor genom överföringar till en rad konton. Kommunen lyckades stoppa utbetalningar på 18,5 miljoner. Men resten av pengarna är borta. Och med dem 27-åringen, som också misstänks ligga bakom ett överfall på kommunens socialchef tidigare i år. FÄNGELSE FÖR MEDHJÄLP En 24-årig kumpan till 27-åringen dömdes i juli till ett års fängelse för medhjälp till svindlerierna mot kommunen. Domen är överklagad till hovrätten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".