Romer och samer - två av Sveriges nationella minoriteter. Arkiv: Drago Prvulovic/Scanpix (översta bilden) och Bertil Ericson/Scanpix.
KRISTIANSTAD

Kurser om minoriteter saknas

Lärarutbildningen på högskolan Kristianstad har ingen kurs med huvudfokus på de nationella minoriteterna i Sverige, trots att de färdiga lärarna ska undervisa om just det. 

Enligt läroplanen för grundskola och gymnasium förväntas lärarna ge sina elever kunskaper om de nationella minoriteternas språk, kultur, religion och historia.

Kurser med huvudfokus på de nationella minoriteterna saknas alltså. Men däremot finns det kurser som är obligatoriska för vissa lärare och som berör de nationella minoriteterna.

De nationella minoriteterna i Sverige är samer, romer, judar, sverigefinnar och tornedalingar. De omfattas av regeringens minoritetspolitik. Mål med den är bland annat att ge skydd och hålla språken levande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".