1 av 2
Vägverkets statistik över dödsolyckor på skånska vägar.
2 av 2
Skåne

Rekordfå dör i den skånska trafiken

När ekonomin försämras, tycks skåningen lätta på gasen. Det kan vara förklaringen till att så få hittills har omkommit i den skånska trafiken i år.

– Vi ser ett tydligt mönster, det är ungefär 30 procent färre som har dött under den perioden jämfört med förra året, säger Thomas Lekander, analytiker på Vägverket.

Dödsolyckorna sjunker när ekonomin går ner. En förklaring är att det görs färre resor, både till och från jobbet och i form av varutransporter under dåliga tider, färre fordon på vägarna ger färre trafikoffer.

Men det är inte hela förklaringen, den allmänna stämningen i samhället tycks ha påverkan på hur riskbenägna vi är. Ju dystrare vi är på grund av ekonomin, desto försiktigare i trafiken.

– Det kan också bero på att det finns en allmän pessimism i samhället, man känner en viss oro för framtiden och familjens ekonomi och därför på något sätt undermedvetet uppträder på ett lite mindre bekymmerslöst sätt, säger Thomas Lekander.

Vägverket gläds över att dödsolyckorna minskar. Nu gäller det bara att försöka hålla nere dödstalen när ekonomin väl vänder uppåt, men det är en svår uppgift.

– När det börjar lätta så har dödsfallen i trafiken legat kvar på ungefär samma nivå. Men det var tal på en betydligt högre nivå än vad vi har idag. Det blir svårare och svårare att trycka ner de här dystra siffrorna, säger Thomas Lekander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".