SKÅNE

Strejk kan försena arenabygge

På tisdageftermiddagen lade Byggnads ett strejkvarsel från den 15 april. Om det bryter ut berörs 500 byggnadsarbetare på 34 arbetsplatser i Skåne, bland dem arenabygget i Kristianstad.

Ingemar Legrell är ordförande för arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier Syd- och har ingen förståelse för att Byggnads lägger strejksvarsel mitt i lågkonjunkturen:

– När man inte får precis vad man vill går man ut och strejkar. Alla vet ju hur det ser ut i Sverige i dag och att då lägga på en strejk, det är helt olämpligt.

Om en strejk bryter ut kommer det att innebära förseningar och fördyrningar för de byggprojekt som drabbas påpekar Ingemar Legrell.
– Det är ju vi i samhället som får betala, och det får vi göra för att Byggnads inte får precis som de vill.

Men Roland Ljungdell som är ordförande för Byggnads i Skåne försvarar valet att lägga ett strejkvarsel under lågkonjunktur.

– Oberoende av detta är det viktigt att kämpa för byggnadsarbetarna.

Det finns olika avtal på bygg- och anläggningsområdena, och Byggnads vill ha ett nytt gemensamt kollektivavtal. Kraven är bland annat nya byggbodar och regler kring dessa, föräldrarlöner och ackordslistor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".