VEJBYSTRAND

Sommarsol firar 80 år

Rehabiliteringsanläggningen Sommarsol har nu funnits i 80 år. Och nu ska det byggas ett fyrtiotal nya lägenheter.

Sommarsol, som idag firar 80 år, startades 1929 av en kamratförening från Kronprinsessan Viktorias kustsanatorium i Vejbystrand. Under de första decennierna på nittonhundratalet var det många som behandlats för tuberkolos där. Eftersom kustsanatoriet var specialiserat på tuberkolos i rörelseapparaten var det många av de drabbade som var rörelsehindrade.

Kamratföreningens första anläggning var en enkel byggnad men på fyrtiotalet byggdes första delen av det Sommarsol som finns idag.

Sommarsol har sedan starten fungerat både som en semesteranläggning anpassad för rörelsehindrade och som en rehabiliteringsanläggning. Under femtiotalet var det exempelvis många polioskadade som fick sin rehabilitering där.

Sveriges Radio har haft många sändningar från Sommarsol eftersom Sven Jerring regelbundet sände Barnens Brevlåda från Sommarsols barnrehabilitering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".