- Fel att använda Rhoca-Gil!

Det giftiga tätningsmedlet borde inte ha använts vid tunnelbygget eftersom folk fick sitt dricksvatten från själva berget.

Det kom fram när rättegången om giftskandalen vid Hallandsåsen fortsatte i dag. Under dagen har det varit förhör med företrädare för den kemikoncern som sålde Rhoca-Gil till Skanska.

Under rättegången har de åtalade Skanskacheferna och företrädare för byggbolaget hävdat att de blivit vilseledda av leverantören som tonade ner medlets farlighet.

Nu pensionerade fransmannen Robert Peruchon var produkt- och marknadsansvarig på Rhone Poulenc under 1997. Enligt Peruchon var det mer eller mindre självklart att tätningsmedlet inte skulle användas i närheten av en dricksvattentäkt. Men han ansåg också att det var användarens ansvar att bedöma de förhållanden som rådde. Själv påpekade han under ett möte 1997 med Skanska det olämpliga i att använda tätningsmedlet vid dricksvattentäkten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista