Dåligt kräftår

KRISTIANSTAD. Det varma och fina sommarvädret har gjort att kräftfångsten har blivit sämre än väntat. Vattnet är för varmt och kräftorna får inget syre. I Helgeå har man förlängt fisketiden från midnatt till sju på morgonen.
Den optimala vattentemperaturen för kräftorna är mellan 18 och 20 grader. I sommar har det varit ungefär 25 grader varmt i vattnet. SYREBRIST GÖR KRÄFTORNA SLÖA Det finns inte tillräckligt med syre i det varma vattnet och det gör kräftorna slöa. - När det är så varmt orkar inte kräftorna röra sig och de kan ligga stilla i veckor, berättar Ivar Jonasson som är kräftodlare i Kiaby. Dessutom tar algerna i vattnet mycket syre när de ska brytas ner. SVALARE VATTEN BEHÖVS Det krävs svalare väder för att kräftorna ska bli pigga igen. Det krävs också att det blåser så att det kommer ner syre i vattnet. - Man kan locka in kräftorna i burarna med extra gott bete, berättar Ivar Jonasson. Mört eller gädda är bra bete, avlutar han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".