Skåne

Polisen får vänta på dödsbevis

Polisen i Skåne måste lägga stora resurser på att vänta på läkare som skall skriva dödsbevis när personer avlidit i hemmet. Privata vårdföretaget Carema som efter nyår tog över läkarbilsverksamheten i Region Skåne hinner inte åka ut till avlidna lika fort som tidigare.

I genomsnitt 3 till 4 gånger per dygn åker polisen till platser där personer har avlidit i hemmet. Om det inte är ett brott eller det är mycket tydligt att personen är död så måste polisen för hjälp av en läkare att konstatera dödsfallet Och när väntan på läkare blir lång så försvinner tid från polisen som kunde ha använts till annat.

Det är läkarna i hembesöksbilarna från det privata bolaget Carema som skall bistå polisen och i det avtal som Carema har med Region Skåne så står det att det får ta upp till fyra timmar innan läkare är på plats säger Ove Johansson strateg på region Skåne. Han säger också att det är Caremas uppgift att göra prioriteringar av de uppgifter man har.

På Carema så medger man att fyra timmars väntetid är mycket Lasse Källström är projektansvarig för läkarbilarna på Carema och medger att fyra timmar är mycket tid att vänta.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".