Skåne

Fler företag går i konkurs

Företagskonkurserna i Skåne har ökat markant under det första kvartalet. Totalt har 270 Skånska företag gått i konkurs under årets tre första månader.

Totalt handlar det om nära 100 fler skånska företagskonkurser under det första kvartalet i år jämfört med samma period förra året. Flest konkurser kan man se i storstäderna med Malmö i spetsen. Där har hela 102 företag försatts i konkurs i år.

Men de mindre städerna är inte förskonade. Trots att företagskonkurserna är färre så är ökningen jämfört med tidigare år betydande. I Höganäs tillexempel har företagskonkurserna ökat med hela 400% från bara en konkurs första kvartalet förra året till fem stycken i år. Likadant är det i Simrishamn, Trelleborg och Ängelholm ökar konkursantalet markant.

Förklaringen till det stigande antalet företagskonkurser är den försvagade konjunkturen och det är de företag inom de mer konjunkturkänsligare brancherna som faller först. Företag inom transportsektorn, bilhandeln och byggsektorn har drabbats värst visar staitstik från Affärs och kreditupplysningsföretaget UC.

Ystad, Tomelilla, Sjöbo och Svedala är å andra sidan exempel på kommuner som går mot trenden. Här har det hitintills i år varit färre företagskonkurser än tidigare i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".