Förbindelse i åsen till Lyabäcken

HALLANDSÅS. Det finns en förbindelse i berget mellan de provborrhål som gjorts på Hallandsåsen och Lyabäcken. Det visar provtryckningar som gjorts med luft.
I somras läckte cementblandning ut i bäcken vilket ökade PH-värdet i vattnet och orsakade fiskdöd. Miljöåklagaren har inlett en förundersökning och den är ännu inte färdig. Utredarna försöker ta reda på hur cement- och bentonitblandningen kunnat tränga upp i bland annat Lyabäcken. DET BUBBLADE I BÄCKEN I jakten på en förklaring har man gjort provtryckningar med luft som resulterade i att det bubblade i Lyabäcken. Det visar att det finns en förbindelse mellan borrhål och bäck. - Men om detta betyder att cement- och bentonitblandningen som orsakade fiskdöd i Lybäcken kan ha rört sig på samma sätt genom berget som luft går inte att säga idag, säger miljöåklagare Ingvar Wennersten. Han inväntar geologernas utlåtanden. POLISEN PROVBORRAR INTE Avspärrningarna i området har hävts och man har avslutat grävningarna. Det är inte aktuellt att borra på platsen för att därigenom avgöra om var cementblandningen kom ifrån. Fynd på platsen räcker troligen. BEDÖMNINGARNA TAR EN VECKA Miljöåklagare Ingvar Wennersten tror att det kommer att dröja omkring en vecka innan man är klar med bedömningar och analyser. - Det är ett komplicerat ärende och olika förklaringsmodeller är möjliga, betonar han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".