Kostnaden blev stor efter det att ett datavirus i januari slog ut mycket av datorutrustningen i Höganäs. Foto: Markus Dahlberg/Scanpix
Höganäs

Virusangrepp blev kostsamt

Det blev en dyrbar historia när ett virus slog ut Höganäs kommuns datasystem under flera veckor i januari. Omkring en miljon kronor kan det ha kostat efter att 750 datorarbetsplatser och 50 servrar slogs ut.

– En tappad miljon är ju inget man gläds åt utan det känns fortfarande väldigt frustrerande. Vi har fortfarande en hel del att rätta till eftersom alla program ännu inte har kunnat installeras om, säger kommundirektör Per Selldén.

Kostnaderna för utomstående konsulter och övertidstimmar är cirka 350 000 kronor. Resten är kostnader som uppstod eftersom de kommunanställda inte kunde använda sina arbetsredskap och inte kunde utföra sitt arbete. Dock är den summan är än så länge bara en uppskattning.

För att öka säkerheten har Höganäs kommun bytt operativsystem i samtliga datorer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".