SKI anmäler Barsebäck till åklagare

BARSEBÄCK. Kärnkraftinspektionen, SKI, anmäler kärnkraftverket i Barsebäck till åklagare för bristande säkerhetsrutiner och brister i konstruktionsgranskningen vid reaktor 2.
Det är första gången en sådan här anmälan lämnas in. Ledningen för Barsebäck har avböjt att kommentera anmälan innan den blir offentlig.
Omstarten av Barsebäck 2 försenas i ett par veckor. Reaktorn skulle egentligen ha startats i måndags efter den årliga genomgången och bränslebytet, men på grund av diverse upptäckta småfel kommer produktionen inte igång förrän till kommande månadsskifte. STRÄNGARE KONTROLL SKI kommer i eftermiddag att presentera krav på strängare kontroll på Barsebäck. – Det enda jag kan säga för till fället är att det handlar om vårt stopp i vintras och hur vi hanterade det, uppger Barsebäcks informationschef Lars-Gunnar Fritz. STÄNGDES AV Barsebäck 2 stängdes av mellan 15 januari och 7 mars sedan fel på matarvattenledningarna och en ny tysktillverkad vattenblandare upptäckts. En utredning tillsattes för att få svar på varför de felaktiga delarna monterades. Driftstoppet, mitt under en av vinterns värsta köldperioder, kostade uppskattningsvis sex miljoner kronor per dag.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".