Bertil Helgesson är ivrig att börja gräva här vid Maletofta. Foto: Linda Evereus/SR Kristianstad.
Simrishamn

Österlens Birka ska grävas ut

Utanför Kivik har arkeologer hittat spår efter en handelsplats som tros vara äldre än Birka. Nu söker man pengar och planerar för en stor publik utgrävning.

Namnet Maletofta, där toft alltså betyder tomt, kombinerat med det faktum att det tidigare gjorts många fynd i Ravlundatrakten, till exempel guld och romerska silverdinarer, gjorde att några arkeologer gjorde ett par metalldetektorundersökningar och fick flera hundra fynd.  

Fynd var från 100 år efter Kristi födelse fram till vikingatidens slut och från en mängd olika platser. Att det finns irländska dräktspännen och arabiska mynt gör att man nu tror att det här kan ha varit en handelsplats - aktiv både tidigare och längre än Birka och Uppåkra. 

Utgrävningarna är tänkta att starta i augusti och nu söker man pengar till projektet som kommer att vara ett samarbete mellan Regionmuseet i Kristianstad, Österlens museum, Länsstyrelsen och Region Skånes projekt Besökarna som vill öka besöksnäringen i området.  

Bertil Helgesson från Regionmuseet i Kristianstad kommer att vara ledare för utgrävningen och han är ivrig att få sätta igång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".