Ystad/Kristianstad

Röntgenläkare jobbade på fritiden

I flera år har röntgenavdelningen vid centralsjukhuset i Kristianstad fått hjälp av lasarettet i Ystad med att titta på röntgenbilder. Men i själva verket har röntgenläkarna i Ystad gjort jobbet på fritiden genom chefens firma.

Nu har Region Skåne satt stopp för det och tillsatt en internutredning. 

Sjukhuset i Kristianstad har brist på röntgenläkare, och därför har man haft ett avtal med lasarettet i Ystad, som innebär att man kan få hjälp av läkarna där att titta på röntgenbilderna.  

Sjukhuschefen i Kristianstad, Ulf Kvist, har trott att man i Ystad haft kapacitet att hjälpa till inom ordinarie verksamhet. Men i stället har alltså läkarna i Ystad gjort jobbet på sin fritid - och tagit extra betalt för det.  

Först under den här våren blev det här känt för Region Skånes ledning, som nu stoppar extraarbetet.   

Sven van Toor är områdeschef för röntgen vid Ystad lasarett. Han vill inte ställa upp för en bandad intervju men säger att extraarbetet varit en viktig morot för röntgendoktorerna, vilket har gjort det betydligt lättare att rekrytera läkare.  

Det är genom Sven van Toors firma Röntgendoktorn som 90 procent av hans röntgenläkare jobbar extra på fritiden, och de tjänar mellan några hundralappar och några tusenlappar i månaden på arbetet. Enligt Sven van Toor är firman bara en praktisk lösning för att underlätta administrationen. 

Genom att sätta stopp för det här tror Sven van Toor att han kommer förlora flera läkare, samtidigt som sjukhuset i Kristianstad går miste om viktig hjälp. 

Region Skånes produktionsdirektör Lars Kristensson vill inte föregripa den internutredning som pågår men säger att det verkar olämpligt att blanda ihop sina roller och jobba för sin arbetsgivare även på fritiden.

Dessutom kan det här ha inneburit att man kringgått en upphandling, eftersom sjukhuset i Kristianstad har ett avtal med ett polskt företag som ska titta på röntgenbilder, när det inte går att lösa inom regionen.