Helsingborg

Meddelarfrihet för privatanställda

De anställda inom den privatdrivna äldreomsorgen i Helsingborg slipper nu munkavle. Vårdbolaget Carema har skrivit avtal med fackförbundet Kommunal om meddelarfrihet.

– Det betyder att de anställda kan känna sig trygga, att de kan gå vidare om det skulle hända något på arbetsplatsen, säger Marie Nilsson i Kommunal.

För något år sen tog Carema över personal från kommunen när vården skulle konkurrensutsättas. Men politikerna i Helsingborg valde att inte avtala om den meddelarfrihet som är naturlig för alla offentligt anställda.

Kommunala chefer får inte försöka efterforska källan när det kommer fram uppgifter om missförhållanden. Men i den privata sfären gäller inte skyddet för den anställde.

Men nu finns alltså ett avtal i Helsingborg. Det är det första i landet och det gäller bara Carema. Men företaget ser det som en början och är villigt att skriva avtal med Kommunal i resten av landet också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".