Kristianstad

Elever varnas för livsfarlig nätdrog

Nu varnar polisen för ytterligare en ny nätdrog som var nära att ta livet av en 16-årig pojke i Åhus i påskhelgen.

Provsvaren från 16-åringen är ännu inte klara, men allt tyder på att det var drogen DXM som pojken fått i sig. Den är narkotikaklassad i Sverige, men går att beställa via internet.  

Faran med DXM och andra syntetiska droger som beställs via nätet är att man inte kan veta hur stor dos man får i sig. Det säger Magnus Jönsjö som är stationschef för Åhuspolisen. 

Den 16-åriga pojken hittades medvetslös på en skolgård i Åhus under påskhelgen. Han räddades till livet på Centralsjukhuset i Kristianstad, men mår väldigt dåligt psykiskt, berättar Magnus Jönsjö.  

Han berättar också att det är just i övergången till gymnasiet, i en ny klass med nya kompisar, som risken är störst att tonåringar börjar med droger. 

Därför är det viktigt att eleverna förbereds i högstadiet, för att kunna stå emot grupptryck och internets ofta förskönade beskrivningar av droger.  

Sånnaskolan i Åhus pratar kontinuerligt och alkohol och droger, och på tisdagen tar läraren Fredrik Wihlborg upp DXM och andra partydroger på livskunskapen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".