Karin Nilsson och Emma Dahlström jobbar på neonatalavdelningen på barn- och ungdomskliniken på CSK. Foto: Linnéa Mattisson/SR Kristianstad
Kristianstad

Sjukhusförbättringar gav nominering

När de anställda uppmanades att komma med förslag på förändringar var det mycket som blev bättre på barn- och ungdomskliniken på Centralsjukhuset i Kristianstad. Och nu har man nominerats till tidningen Dagens Medicins pris ”Guldskalpellen” för förbättringsarbetet.

För fyra år sen hade barn- och ungdomskliniken ständigt runt 600 patienter som inte fick behandling så snabbt som de borde, man hade underskott i budgeten och höga sjukskrivningssiffror bland personalen.

Då inledde man ett förbättringsarbete som gick ut just på att personalen själva skulle hitta problem och kanske också lösningar. All personal kan lämna in förbättringsförslag som ledningen sen inom en vecka ska ha reagerat på. Det har varit allt från nya rutiner för att fylla på förråden till föreläsningar och patientbemötande.

Efter förbättringsarbetet försvann köerna, budgeten började visa plus och personalen trivdes bättre och var mindre sjukskrivna.

– Tidigare kunde en patient få vänta två veckor mellan besöket hos sjuksköterska och läkare. Nu samlar vi ihop det under något som kallas för teambesök där man får träffa alla under samma dag, säger Johan Cosmo som är verksamhetschef på kliniken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".