Kristianstad

Mopedrazzia kritiseras av JO

Nu får polisen i Kristianstad kritik av Justitieombudsmannen, JO. Det handlar om polisens metoder att sätta fast ynglingar som olovligen kör moped.

Polisen anmäldes i somras av pappan till en pojke, som fick en ordningsbot på 1.800 kronor på plats när han togs i en kontroll vid Rönnowsskolan i Åhus. 

Pojken bötfälldes utan att han hade fått rådgöra med sina föräldrar. Polismyndigheten i Skåne har erkänt att man gjorde fel vid razzian. 

Kontroller i skolmiljö tillhör polisens arbetsmetoder. Enligt regelverket bör unga personer i sådan situation ges rådrum så att de kan diskutera saken med sina föräldrar.  

– Det är inte svårt att förstå att en ung person, utan sådant rådrum, kan känna stor press att i närvaro av polisen godkänna föreläggandet, skriver JO. 

I somras anmälde pojkens pappa en grupp poliser för tjänstefel.  

I november 2006 gjorde närpolisen i Kristianstad en mopedrazzia på Rönnowsskolan i Åhus. De bad skolledningen att samla alla mopedägare på parkeringen.   

Enligt pappan omringades sonen av flera poliser, tvingades in i en polisbil och pressades till att erkänna att han hade kört moped till skolan trots att han inte hade fått hem sitt förarbevis för EU-moped. Dagen före hade pojken fått godkänt vid förarprovet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".