Mjölkkorna blir allt mindre lönsamma. Arkivfoto: Rickard Sturesson/SR Kristianstad.
Skåne

Tufft för skånska bönder

De skånska bönderna har fått det tuffare ekonomiskt och blivit försiktigare med investeringar. Ändå är de positiva till sitt yrke och rekommenderar unga människor att satsa på lantbruk.

Det visar LRF:s senaste lantbruksbarometer.  

Jill Svensson, lantbrukare på Lilla Kyrkhults gård utanför Hörby, har nyligen investerat cirka 10 miljoner kronor i sin gård och hon trivs med sitt jobb fast det är tuffa tider. 

Jill är positiv till arbetet och den känslan delar hon med 97 procent av de skånska bönderna. Hon driver en mjölkgård tillsammans med sin man Mats.  

Mjölkbönderna hör till den gruppen som har det tuffast just nu. Lönsamheten har gått ner och det är svårt att få det att gå ihop. 

Det är också en generell nedgång för bönderna. Enligt lantbruksbarometern var det fler bönder som gick med förlust under 2009 och det är också fler som endast tjänar tillräckligt med pengar för att täcka löpande utgifter. 

Jill säger dock att hon kommer att fortsätta att driva gården så länge hon kan ställa mat på bordet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".