Lund

Hotad räddningsskola har fullt upp

Efter år av nedläggningshot har Räddningsskolan på Revingehed nu mer än någonsin att göra. Vid årsskiftet blev räddningsskolan i Revinge en del av en ny myndighet, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, och det har gett flera nya uppdrag.

– Vi har slarvigt pratat lite om att det är 30 procent ökning av utbildningsdagar. Men framförallt är ökningen inom vår tvååriga utbildning, skydd mot olyckor, säger Håkan Björklund, verksamhetschef på Räddningsskolan i Revinge.  

Sammanslagningen av de tre myndigheterna, Räddningsverket, Krisberedskapsmyndigheten och Styrelsen för psykologiskt försvar, innebar för Räddningsskolan i Revinge att man blev en av två räddningsskolor skolor som fick vara kvar.

Det innebar också att man fick ta över de elever som redan blivit antagna till de två skolor, i Skövde och Rosersberg, som lades ner i januari. Räddningsskolan i Revinge fick samtidigt fler internationella kurser än tidigare.  

Trots att verksamhetschefen Håkan Björklund berättar om en oerhörd glädje att slippa nedläggning så berättar han att den nya organisationen också haft sina nackdelar. 

– Vi är lika många anställda som vi var förra året så det har skapat en del problem kring planering. Men vi jobbar på det och försöker att lösa det så bra som möjligt, säger han. 

I framtiden kommer man enligt Håkan Björklund som är verksamhetschef på räddningsskolan, att bli tvungna att ta Revinge med sig ut i Sverige för att klara av det uppdrag som man fått av regeringen. 

– Nu är vi en av två skolor som ska jobba nationellt. Det innebär att vi måste jobba mer utåt och bedriva utbildningar utanför Revinge också. Så vi kommer säkert att befinna oss en del i Mellansverige i framtiden, säger Håkan Björklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".