Båstad/Sverige

Fortsatt dyrt med sommarens hemtjänst

Det blev ett dystert besked för Båstad och andra kommuner med många äldre semesterboende. Det blir ingen omfördelning av pengar för de kommuner som får ökade kostnader för till exempel hemtjänst på sommaren.

Det slår regeringens utredare fast när de presenterar vistelseutredningen under fredagen. 

Utredarna menar att den praxis som råder idag ska fortsätta gälla. Den säger att kommunen där en person befinner sig är skyldig att både tillhandahålla och betala för socialtjänst.  

Utredarna anser att omfattningen av den hemtjänst som beviljas till personer som inte är folkbokförda i en kommun är relativt liten och att den inte finns någon anledning att föreslå ett system för att omfördela pengar mellan kommunerna.

Christer Nordin, moderat ordförande för vård och omsorgsnämnden i Båstad, kan inte säga exakt hur mycket pengar det här årligen kostar för Båstad som har många sommarboende. Men med tanke på kommunens ekonomiska situation med stora sparberting så känner han att varje krona är viktig att hålla i. 

Christer Nordin säger dock att det inte finns så mycket mer för Båstad kommun att göra i den här frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".