SKÅNE

Kvällsöppna vårdcentraler dröjer

Kvällsöppet på de offentliga vårdcentralerna i Skåne dröjer. Men flera privata mottagningar lockar med både kvälls- och helgöppet i och med det hälsoval som startar om mindre än en vecka.

Rani Samuelsson från Lund säger att ett erbjudande om kvällsöppet skulle kunna få henne att välja en annan vårdcentral.

- Jag det skulle det faktiskt. Då hade jag nog valt en annan, om den skulle erbjuda det, säger hon.

Alla vårdcentraler som går in i hälsovalet har en skyldighet att ta hand om patienterna även utanför kontorstid, men alla har inte hunnit bli klara i tid. Det gäller bland annat de flesta offentliga vårdcentralerna.

Men Benny Ståhlberg, primärvårdschef i Region Skåne, är inte orolig för att skåningarna istället kanske kommer att välja privata vårdcentraler som redan nu lockar med kvällsöppet.

- Jag gör den bedömningen att folk kommer att vara trygga med den offentliga primärvården, för det är flera enheter som är på gång, säger han.

- De som listar sig hos oss har tillgång till jourläkarcentralerna under den tid som vi bygger upp kvälls- och helgmottagningar.

De offentliga vårdcentralerna kommer att samarbeta och turas om och hjälpas åt att ha kvälls- och helgöppet. På vissa håll är det också aktuellt att samarbeta med de privata.

Inledningsvis är det emellertid jourläkarcentralerna som gäller, men varje gång en patient söker sig dit får patientens valda vårdcentral betala en rejäl avgift, vilket gör det bråttom att lösa jourmottagandet. Jourläkarcentralerna kommer främst att bemannas över sommaren, och senast vid årsskiftet ska de vara avvecklade.

- På sikt och i den takt som vi kan ta över patienterna på kvälls- och helgöppna mottagningar, så kommer jourläkarcentralerna på de fyra akutsjukhusen att avvecklas, säger primärvårdschefen Benny Ståhlberg.

En del skåningar hade önskat att vårdcentralernas öppettider var klara, när hälsovalet drar igång på fredag.

- Det borde vara klart innan man går ut med det här, säger Bertil Sandwall från Eslöv.

- Ja, det tycker jag faktiskt, men det är bra att de håller på med det, för har man småbarn så vet man aldrig när de blir sjuka, säger Lundabon Rani Samuelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".