skåne

Regeringspengar kortade vårdköer

Köerna i den skånska sjukvården har blivit kortare. Enligt Berit Wirödal (KD), första vice ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsnämnd, beror det till stor del på köpengarna från regeringen.

Om Region Skåne lyckas leva upp till regeringens krav om att klara vårdgarantin kan Skåne som mest få 117 miljoner kronor. Pengar som ska vidare ut i verksamheterna.

Och köerna har blivit betydligt kortare det senaste halvåret. De var längre än någonsin i augusti förra året då vårdstrejken gjorde att man kom efter med mycket planerad verksamhet. Då hade 28 000 personer väntat mer än tre månader på att få vård. Sista mars i år var motsvarande siffra ungefär 9 000.

Enligt Ingrid Lennerwald (S), som också sitter i hälso- och sjukvårdsnämnden är minskningen inte alls är så stor som Berit Wirödal hävdar. I stället rör det sig om olika sätt att räkna, och det som majoriteten har gjort är att ta bort dem som väljer att inte åberopa vårdgarantin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".