Tamiflu - enligt uppgift verksamt mot svininfluensan. Arkiv: Wong Maye-E/AP
Skåne

Skolklass testades för svininfluensa

Region Skåne skärper nu sin beredskap inför hotet att svininfluensan ska sprida sig. Bland annat så har skånska elever som varit på klassresa fått stanna hemma i väntan på provsvar om de smittats. Provsvaren som kom i dag visade dock inte på nån influensa.

– Flera av dem hade symptom och vi är intresserade av att fånga upp eventuella fall så tidigt som möjligt, säger Hans-Bertil Hansson, smittskyddsläkare i Skåne.

Nu är Region Skånes organisation för att minska smittspridningen igång. Utbrottet i Mexiko kan vara början på den världsomfattande pandemi man väntat på sedan Hongkonginfluensan 1968.

Sedan i går måndag finns en särskild influensajour kopplad till sjukvårdsupplysningens telefon 1177. Den som tror sig vara smittad får rådet att först ringa dit eller till sin doktor och inte gå och sätta sig i ett väntrum där man kan smitta andra.

Hittills har det bara tagits ett fåtal influensaprover i Skåne som analyseras på Universitetssjukhuset MAS i Malmö. Inget har hittills visat på smitta. Skulle någon verkligen vara sjuk kan man sätta in Tamiflu eller Relenza.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".