Länsöverdirektör Björn Risinger. Arkiv: Länsstyrelsen
Skåne

"Uttalandet taget ur sitt sammanhang"

”Vi har inte tillräckligt mycket pengar för att göra allt det som står i lagen och då får vi välja ut det som gör bäst nytta.” Det budskapet fick personalen på länsstyrelsens veterinär- och djurskyddsenhet av chefsjurist Per Almström. Han vill inte själv kommentera sitt uttalande utan hänvisar till länsöverdirektör Björn Risinger som säger att uttalandet är taget ur sitt sammanhang.

– Vi väljer inte bort saker ur lagen, säger Risinger. Men inom ramen för de uppgifter som vår myndighet har gäller det att prioritera på ett bra sätt.

Det var på ett möte i måndags som personalen på länsstyrelsens djurskyddsenhet träffade länsledningen för att diskutera sin arbetssituation. Där förklarade Björn Risinger att personalen inte kan ha ambitioner som är högre än de resurser som finns tillgängliga.

Chefsjurist Per Almström bad om ordet för att få kommentera det och utryckte att länsstyrelsen ibland får välja bort delar ur lagen för att det inte finns tillräckligt mycket resurser.

Risinger anser nu att det inte går att ta Per Almström på orden för att meningen är tagen ur ett större sammanhang. För att förstå vad han sa måste man sätta sig in i det sammanhanget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista